11/4/08

Primavera del llibre i la lectura a Alzira 2008


PROGRAMACIÓ D’ACTIVITATS

Dijous 10 d’abril
Arxiu Municipal d’Alzira

17.45 «La literatura infantil i juvenil: un recurs per a fomentar la lectura», sessió inaugural del curs Foment lector i educació literària a càrrec de Josep Antoni Fluixà, mestre i escriptor. (Els docents que estiguen interessats a obtenir la certificació acadèmica del curs, els dies de les sessions i el contingut dels temes que s’hi exposen tenen més informació en la pàgina web del CEFIRE d’Alzira)

v jornades sobre la promoció i el plaer de la lectura
Casa de la Cultura d’Alzira

Dimarts 15 d’abril

18.00 Inauguració de les jornades.

18.15. «La importancia de la lectura y la escritura para leer y escribir mejor», conferència a càrrec de Gustavo Martín Garzo. Presenta: Assumpció Perepérez, bibliotecària municipal d’Alzira.

Gustavo Martín Garzo és una de les veus literàries més prestigioses de la literatura espanyola. L’any 1994 va rebre el Premio Nacional de Narrativa per la seua novel·la El lenguaje de las fuentes. Altres obres seues són Marea oculta, Premio Miguel Delibes en 1995, Las historias de Marta y Fernando, Premio Nadal en 1999, La soñadora, El cuarto de al lado i El jardín dorado, entre altres. A més, ha destacat com a assagista i periodista, gènere en què ha estat guardonat amb el Premio Fundación Germán Sanchez Ruipérez pel seu article Instrucciones para enseñar a leer un niño.


Dimecres 16 d’abril

18.00 «Un repte aprendre a llegir i aficionar-s’hi», comunicació de l’experiència guardonada amb el Premi d’Experiències de Foment de la Lectura Ciutat d’Alzira 2007, a càrrec de Pilar García.

18.45 «La poesia infantil i juvenil: un recurs per a la lectura», taula redona amb la participació de Fina Girbés, autora del llibre Poemes de diumenges i dies faeners, i Maria Dolors Pellicer, autora dels llibres Versos diversos, Rimes i rialles i Versos de tres sabors. Presenta i modera: Josep Antoni Fluixà.

A l’acte es presentaran els llibres de les autores i es recitaran alguns dels seus poemes, amb la col·laboració de xiquets i de xiquetes d’Alzira.


Dijous 17 d’abril

18.00 «Pla d’animació lectora i foment de la lectura al CEIP Gregal de Castelló», comunicació de l’experiència guardonada amb el Premi d’Experiències de Foment de la Lectura Ciutat d’Alzira 2007, a càrrec del professorat del centre.

18.45 «La ruta de les llegendes: aproximació a l’imaginari col·lectiu valencià», conferència a càrrec de Joan Borja. Presenta: Rosa Mengual, coordinadora d’activitats de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura.

Joan Borja i Sanz va nàixer a Altea l’any 1968. És professor especialitzat en Ciències i filòleg. Actualment treballa com a docent en la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant. És autor o coautor d’una vintena de llibres i de més d’un centenar d’articles d’investigació o de divulgació. Entre aquestes publicacions destaquen títols com El llenguatge de les ciències de la salut, Comunicar la ciència, La utopia de la ciència o Llegendes del sud amb el qual va resultar guanyador del Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular.


Dilluns 21 d’abril
Casa de la Cultura

18.30 Presentació del I Pla d’Infància Ciutat d’Alzira, a càrrec de Carolina Lillo, Regidora d’Infància de l’Ajuntament d’Alzira i Montserrat Richard, Presidenta d’UNICEF València.

19.30 «Llegir per a conéixer-nos i estimar-nos», acte de lectura pública en diverses llengües, a càrrec d’immigrants residents a la nostra ciutat i amb l’objectiu d’afavorir un acostament entre les poblacions nadiues i forasteres que conviuen a Alzira. Hi col·labora ACCEM, l’Escola Oficial d’Idiomes d’Alzira i el Centre d’EPA Enric Valor d’Alzira.


DIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE
Dimecres 23 d’abril
Casa de la Cultura

18.30 «Elogis de la lectura», sessió a càrrec de diferents representants del Consell Municipal de Xiquets i de Xiquetes d’Alzira.

A continuació, acte d’homenatge a Gloria Fuertes, en record per l’efemèride dels deu anys de la seua mort.


Divendres 25 d’abril
Casa de la Cultura

18.30 «Sopa de lletres», representació, per al públic familiar, del projecte d’animació lectora del grup Espurna Animació basat en un conte de Fina Masgrau.

20.00 Presentació del llibre El grito del oasi, d’Antonio Martínez, publicat per l’Editorial Germania.


Dilluns 28 d’abril
Casa de la Cultura

19.30 «Novel·lar la història», acte de presentació de les novel·les 1707. El somni perdut de Juan Ramon Barat, sobre la batalla d’Almansa i la Guerra de Successió, i Temps de conquesta d’Enric Lluch, inspirada en la conquesta del Regne de València pel rei Jaume I. Acte en commemoració del VIII aniversari del naixement del monarca fundador del regne dels valencians.



Dimarts 29 d’abril
Arxiu Municipal d’Alzira

17.45 «Lectura, joc poètic i musicalitat», sessió del curs Foment lector i educació literària a càrrec de Maria Teresa Medina, assessora del CEFIRE d’Alzira.


Dimarts 6 de maig
Casa de la Cultura d’Alzira

17.45 «Llegir per a educar-se en la igualtat», sessió del curs Foment lector i educació literària, amb la participació de Josep Antoni Fluixà, que parlarà de «Les relacions de domini i d’igualtat entre homes i dones en La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda», i Rosa Sanchis, professora de valencià i coautora del llibre Què tinc ací baix? i que dissertarà sobre «Les claus per entendre la sexualitat».



Altres activitats i informacions

Visites escolars a la biblioteca
Del 23 d’abril al 7 de maig
De 9.15 h a 12.00 h i de 15.00 h a 17.00 h

El grup Espurna Animació presenta per a l’alumnat d’Educació Infantil i del primer cicle de Primària de tots els centres educatius d’Alzira el projecte d’animació lectora titulat Sopa de lletres, basat en el conte de Fina Masgrau publicat en la col·lecció «El Tricicle», de Tàndem Edicions. La finalitat de cada una de les sessions és donar a conéixer el món fantàstic de les narracions, i també esperonar la curiositat pel contingut dels llibres i potenciar l’espai de la biblioteca com a lloc agradable i lúdic. A l’acabament de cada sessió, es donarà a cada centre escolar un lot de llibres per a ampliar la seua biblioteca escolar.


Jornades d’educació per la igualtat i l’equitat de dones i hòmens
Del 5 al 8 de maig
A partir de les 17.45 h

A iniciativa de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament d’Alzira i amb la col·laboració de la Regidoria d’Educació i del CEFIRE d’Alzira, de dilluns a dijous, es convoquen les primeres Jornades d’educació per la igualtat i l’equitat de dones i homes, el programa de les quals es farà públic en un tríptic en què es relacionaran les conferències diverses, les experiències educatives que s’hi exposen i les persones que impartiran cadascuna de les sessions.


II Pla d’Igualtat entre Dones i Hòmens 2008-2010
8 de maig a les 19’15
Casa de la Cultura

Presentació el II Pla d’Igualtat entre Dones i Hòmens que inclou actuacions en els diversos àmbits de la vida. El pla té un enfocament transversal i té entre els seus principis vertebradors la importància de intervindre des de l’àmbit educatiu.


Setmana Intercultural
Del 13 al 17 de maig

Des de la Regidoria d’Acció Social de l’Ajuntament d’Alzira, amb la col·laboració d’altres entitats, s’ha planificat un interessant programa d’actes per a fomentar el coneixement mutu entre les persones de les distintes nacionalitats i la convivència entre les persones nadiues i les nouvingudes. El programa consta de tallers, xarrades i col·loquis, exposicions, projecció de pel·lícules, recitals, etc. Més endavant s’editarà un programa específic que donarà informació concreta de les activitats.


Informació

Biblioteca Municipal d’Alzira. Telèfon 96 241 74 07
Departament d’Educació d’Alzira: 962459250, 962455221, 962417539
Fundació Bromera. Telèfon 96 245 97 04
www.fundaciobromera.org

certificació

El CEFIRE d’Alzira expedirà a tots els docents que s’inscriguen en les activitats de les Jornades sobre la promoció i el plaer de la lectura un certificat acreditatiu de 10 hores. Inscripció: http://intercentres.cult.gva.es/cefire/46401581

No hay comentarios: